Margaret Thatcherovú pochovajú v Londýne 17. apríla

09.04.2013 Celý región

Londýn 9. apríla (TASR) - Pohreb bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej sa bude konať budúcu stredu 17. apríla v Londýne, oznámil dnes úrad predsedu britskej vlády Davida Camerona.

Posledná rozlúčka bude v Katedrále sv. Pavla. Buckinghamský palác vo vyhlásení oznámil, že na pohrebe sa zúčastní aj kráľovná Alžbeta II. s manželom, vojvodom z Edinburghu.

Thatcherová bude mať slávnostný pohreb s vojenskými poctami, aký Británia zažila v prípade princeznej Diany. Na prianie pozostalých nepôjde o úplný štátny pohreb. Túto myšlienku v minulosti odmietala aj samotná Thatcherová a označila to za plytvanie peniazmi.

Telo Thatcherovej dnes skoro ráno previezli z hotela Ritz, kde sa od Vianoc zotavovala z chirurgického zákroku, ktorý podstúpila koncom minulého roku.

Reakcie na úmrtie expremiérky sa rôznia

Britské denníky hodnotia jej pôsobenie v úrade premiérky rozdielne: kým časť z nich vyzdvihuje, že zachránila Britániu, iní komentátori píšu, že zanechala Britániu "znivočenú a krvácajúcu".

Daily Telegraph má dnes na prvej strane titulok: "Ak je Británia ešte stále Veľká, je to vďaka tejto najväčšej Britke". Daily Mail napísal, že Thatcherová "povýšila možnosti jednotlivca nad kolektívny záujem". Ľavicový Daily Mirror označil jej pôsobenie v premiérskej funkcii za katastrofálne. "Margaret Thatcherová zničila Britániu a to, čo prišlo potom, bolo oveľa viac kruté a špinavé". Podľa Guardianu "nebude žiadny tanec na jej hrobe a je správne, že nebude štátny pohreb. Dedičstvom po nej je sebectvo jednotlivca a kult chamtivosti, ktoré spoločne spútavajú ľudského ducha viac, ako mu poskytujú slobody".

Stovky ľudí, väčšinou odporcov kapitalizmu, zišli sa v pondelok večer na George Square v škótskom meste Glasgow. Z tribúny z megafónu aktivisti vykrikovali: "Maggie, Maggie, Maggie" a zhromaždený dav odpovedal: "Mŕtva, mŕtva, mŕtva". Podobná akcia sa konala aj na londýnskom predmestí Brixton, ktoré zažilo v roku 1981 búrlivé pouličné nepokoje.

Britský parlament sa v stredu zíde na mimoriadnom zasadnutí, aby poslanci mohli vzdať Thatcherovej hold. Očakáva sa, že súčasťou zasadnutia bude aj zásadná debata o jej politickom dedičstve.

Pápež zaslal sústrastný telegram

Pápež František zaslal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi sústrastný telegram v súvislosti s úmrtím bývalej britskej premiérky Margareth Thatcherovej, ktorá zomrela v pondelok vo veku 87 rokov po mozgovej príhode.

Ako informovala vatikánska tlačová služba, v telegrame sa uvádza, že barónka Thatcherová pri práci vo verejnej službe podporovala kresťanské hodnoty a napomáhala šírenie mieru medzi národmi.

Pápež František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, pochádza z Argentíny, kde sa narodil rodičom talianskeho pôvodu. Keď bol ako kardinál 13. marca zvolený za pápeža, prvým štátnikom, ktorého prijal, bola argentínska prezidentka Cristina Fernándezová. Prezidentka túto príležitosť využila na to, aby pápeža požiadala o pomoc pri pokusoch o zmiernenie dlhoročného sporu s Britániou o Falklandské ostrovy.

Britský premiér David Cameron týždeň pred tým vyhlásil, že nesúhlasí s Františkovými názormi na falklandskú otázku. Bývalý arcibiskup argentínskej metropoly Buenos Aires sa totiž v minulosti vyjadril, že Británia si Malvíny privlastnila.

Ako si všimli svetové agentúry, prezidentka Fernándezová bola jedným z mála politikov, ktorí k Thatcherovej smrti nevydali žiadne vyhlásenie.

Obe krajiny bojovali o Falklandské ostrovy v roku 1982. Začiatkom marca tohto roka si obyvatelia ostrovov odhlasovali v referende zotrvanie vo zväzku s Britániou.
 

Vyberte región